MENU
Ara
EN
MAKALE

Sar Değeri Nedir, Ne İşe Yarar?

#Yapay Zeka
#Mobil
+1
01 Haziran 2022
13 dk
Kaydet
Daha fazlası için kaydır

Sar Değeri Nedir, Ne İşe Yarar?


Akıllı telefon modellerinin artması ile hayatımızda birçok kavram yer edinmeye başladı. Bu kavramlardan birisi de SAR değeridir. SAR değeri ile ilgili birçok bilgi mevcuttur ancak SAR değerinin ne olduğunu çoğu insan bilmemektedir. Peki, SAR değeri nedir?


Açılımı “Spesific Absorption Rate” (Özgül Soğurma Değeri) olan SAR, akıllı telefonların ne kadar radyasyon ürettiğini gösterir. Ayrıca SAR değeri, üretilen radyasyonun insan bedeni tarafından ne kadarının soğurulacağını gösteren ölçüm sistemidir. SAR değerini, telefon kullanımı sırasında radyoaktif enerjiye maruz kalma durumu olarak da ifade edebiliriz. Bu sistemin en önemli amacı ise insan vücuduna olumsuz etkileri olan radyasyonu ortaya çıkarmaktır. En çok merak edilen diğer konular ise SAR değeri ne işe yarar, SAR değeri zararları nelerdir ve SAR değeri kaç olmalı gibi konulardır. Bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.


SAR Değeri Ne İşe Yarar?


Bilim insanlarının önemli bir kısmı tarafından zararlı kabul edilen SAR değeri konusunda bazı net olmayan kanılar vardır. Sinyal gücünün artması telefonla çok daha rahat iletişim kurmanızı sağlar. Bunun yanı sıra SAR değeri, birçok önemli zararın da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.


Cep telefonunun sinyal alabilmesini sağlayan SAR değerinin yüksek seviyelerde olması ise telefon kullanımını daha etkili hale getirir. Radyasyondan kaçınmak ve SAR değerinin yüksek etkilerinden kurtulmak için kulaklık kullanımı tavsiye edilir. Bunun haricinde yalnız olunması durumunda hoparlör üzerinden konuşulması da vücudun telefonla temas etmesini önler.


SAR Değeri Zararları Nelerdir?


Sar değeri yüksek olan cihazlarda kullanım, insanların kendisi ve çevresi için son derece risk taşımaktadır. Çok uzun süreler kullanılması söz konusu olduğunda yüksek tansiyona sebep olur. Sperm sayısında azalma ve genetik yapının bozulması da görülme olasılığı yüksek hastalıklar arasında yer almaktadır. Lenfoma kanseri, cilt kanseri gibi çok daha ağır hastalıklarında görülmesi ihtimal dahilindedir. Ayrıca telefonun tutuş durumu ve sinyal gücü seviyesi rahatsızlıkların derecesinde belirleyici rol oynamaktadır. Büyük oranda sinyal gücüne sahip olması nedeniyle cep telefonlarının yalnızca ihtiyaç halinde kullanılması tavsiye edilmektedir.


SAR Değeri Kaç Olmalı?


Merak edilen konularından bir diğeri ise “SAR değeri kaç olmalı?” konusudur. SAR değeri için güvenli kabul edilen sınırlar ülkelere göre değişiklik gösterir. Bu değerler aşağıdaki gibidir:


1. ABD Federal İletişim Komisyonu’na göre: vücut için 1 gr. doku üzerinde yapılan ölçüm dikkate alındığında 1.6 W/Kg SAR seviyesine sahip telefonlar güvenlidir.


2. Avrupa’da, devlet kurumları telefonun SAR değerinin 10 gr doku üzerinde yapılan ölçüm dikkate alındığında 2 W/kg’dan düşük olmasını tavsiye etmektedir.


Dünyada nerdeyse tüm telefonlar artık 1 değerinin altında modellerde üretilmektedir. Her ne kadar bilimsel olarak bu frekansların ne kadar ciddi soruna neden olacağını bilmesek de uzmanların uzun vadede rahatsızlıklar yaşayabileceğimiz konusundaki görüşlerini dikkate almalıyız.



Paylaş

Diğer Makaleler

#Ekoloji
#Sürdürülebilir Enerji
11 Mart 2024
6 dk
MAKALE

Dünya Sıfır Atık Günü: Dijital Dünya’da Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Makalenin devamını okuyun