MENU
Ara
EN
MAKALE

Metaverse Tarihi Ne Zaman Ortaya Çıktı?

#Sanallaştırma
01 Nisan 2022
10 dk
Kaydet
Daha fazlası için kaydır

Metaverse Tarihi Ne Zaman Ortaya Çıktı?


Çevrimiçi paralel evren olarak da ifade edilen Metaverse kavramı, fiziksel sınırların ortadan kalkması ve olmadığınız bir yerdeymişsiniz gibi deneyimi yaşamak olarak tanımlanır. Peki Metaverse tarihi nedir, Metaverse ne zaman ortaya çıktı ve Metaverse ne zaman başlayacak?


Gerçeğe yakın bir sanal alem olan Metaverse, insanları dijital karakterler ile temsil eden bir sanal dünyadır. Bu dünya, içindeki toplumun karar ve eylemlerine bağlı şekilde sürekli olarak büyümekte ve gelişmektedir. Böylece, insanlar tamamen sanal olarak Metaverse'e girebilecek ve artırılmış karma gerçeklik yardımı ile fiziksel alanlarda birçok imkândan yararlanır. Bu yazımızda; Metaverse tarihi ve Metaverse ne zaman başlayacak gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız. İşte Metaverse tarihi!


Metaverse Nasıl Ortaya Çıktı? Metaverse Nedir?


Bu kavram, ilk olarak Neal Stephenson'ın Cyberpunk yani yapay zekâ ve sibernetik gibi bilgisayar teknolojisinin hâkim olduğu romanında karşımıza çıkmıştır. Bu roman, geleceğin kentsel toplumlarıyla ilgilenen bilim kurgu romanı Snow Crash ile hayatımıza girdi.


Bu kitapta Metaverse, sanal gerçeklik gözlüklerine yansıtılan ortak bir “sanal alem” olarak ele alınmıştır. Etkileşimli ve gerçekçi internet alemi olan Metaverse (sanal evren), uygulama geliştiriciler gerçek yaşama ait tüm nesneleri inşa eder. Ayrıca alışkanlıkları, mağazaları ve günlük yaşama ait kuralları da inşa edebilir.


Kısacası Metaverse tarihi 1992’ye dayanmaktadır. Bu tarihte yayımlanan Snow Crush romanı ile hayatımıza girdi. Metaverse, sanal bir alanda bulunma ve somutlaşma hissidir. Somutlaşma hissinin çevrimiçi etkileşimlerin kalitesini artırdığı bir gerçektir. Metaverse, birlikte çalışabilirlik, avatarlar ve dijital ögeler gibi sanal varlıklara sahip sanal alanlar arasında sorunsuz bir şekilde seyahat edebilmenizi sağlar.


Metaverse Çıkışı ile Dünyamızda Neler Değişti?


Bu kavram kurgusal bir dünyayı ifade eder. Kelimelerin anlamına bakacaksak ise “Meta” Yunancada “öte”, “universe” İngilizcede “evren” anlamında kullanılan kelimelerdir. Metaverse ise, bu iki kelimenin birleşimi ile oluşturulan bir terimdir. Türkçede ise “evren ötesi” ya da “öte evren” olarak kullanabilirsiniz.


Dijital dünyada ve artırılmış gerçeklikte (augmented reality) her birkaç senede bazı trendler ortaya çıktı. Son zamanlarda yatırımcılar ve büyük teknoloji şirketleri arasında Metaverse ile ilgili rekabet söz konusudur. Söylendiği gibi Metaverse internetin geleceği olursa kimse geri kalmak istemeyecektir. Ayrıca, özellikle bilgisayar oyunlarındaki VR (sanal gerçeklik) teknolojisinde kaydedilen gelişmeler de Metaverse teknolojisinin kullanılabilirliğini desteklemektedir. Metaverse teknolojisi birçok alanda ve cihazda da kullanılabilecek bir teknolojiye sahiptir. Cihazlar arası bağlantı özelliğinin ihtiyaç duyulan seviyelerde gelişmesi de teknolojinin bu sisteme uygun olduğunun kanıtlarındandır. Ayrıca, adını “Meta” olarak değiştiren Facebook Metaverse inşasını en büyük önceliklerinden biri haline getirdi.


Oculus setiyle şirket sanal gerçekliğe yatırım yaptı ve bu şekilde setlerini, rakiplerine kıyasla daha ucuz hale getirdi. Bazı analistlere göre ucuz satış kararıyla zararı bile göze almış olabilir. Şirket, sosyal mekanlar ve gerçek dünya ile etkileşim kurmak için birçok uygulama geliştirdi. Ayrıca Metaverse ile ilgili birçok fikir olsa da bunların çoğu, Metaverse teknolojinin temel hedefi olarak toplumsal insan etkileşiminin dikkate alındığı yönünde.

Paylaş

Diğer Makaleler

#Ekoloji
#Sürdürülebilir Enerji
11 Mart 2024
6 dk
MAKALE

Dünya Sıfır Atık Günü: Dijital Dünya’da Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Makalenin devamını okuyun