MENU
Ara
EN
MAKALE

HTTPS Nedir? Nasıl Çalışır?

#Güvenlik
01 Mayıs 2022
10 dk
Kaydet
Daha fazlası için kaydır

HTTPS Nedir? Nasıl Çalışır?


İnternet kullanımının artmasıyla birlikte pek çok farklı kullanıcı için dijital güvenlik tehdidi ortaya çıkmaya başladı. Siber korsanların sayısının artması, interneti kullanarak kendilerine fayda sağlayacak girişimlerde bulunan kişi sayısının artmasına neden oldu. Bu noktada ise “HTTPS nedir?” sorusu her zamankinden daha fazla gündeme gelmeye başladı. HTTP güvenlik zafiyeti içerdiği için kullanıcılara daha güvenli bir kullanım sunmanızı sağlayacak SSL (Secure Socket Layer) protokolü geliştirilmiştir. Bunun sonucunda çıkarılan yeni protokol HTTP ile ilişkilendirilerek HTTPS oluşturulmuştur. HTTPS açılımı “Secure Hypertext Transfer Protocol” şeklindedir. Türkçede “Güvenli Hiper Metin Aktarım İletişim Kuralı” olarak ifade edilir.


İnternet sitelerinin açılmasını sağlayan evrensel bir iletişim kuralı olan HTTP’nin SSL sertifikası ile güncellenmesi, daha güvenilir olmasını sağladı. Bu yazımızda, HTTPS nedir, HTTPS nasıl çalışır ve HTTPS çalışma prensibi gibi konuları ele alacağız.


HTTPS Nedir?


Güvenli Hiper Metin Aktarım İletişim Kuralı (HTTPS), bir web tarayıcısı ile bir web sitesi arasında veri göndermek için kullanılan birincil protokol HTTP'nin güvenli sürümüdür. Veri aktarımının güvenliğini artırmak için HTTPS şifrelenir. Bu durum, özellikle kullanıcılar bir banka hesabına, e-posta hizmetine veya sağlık sigortası sağlayıcısına giriş yapmak istediğinde büyük önem taşımaktadır.


Özellikle oturum açmak için kimlik bilgileri talep eden web siteleri HTTPS kullanmalıdır. Chrome gibi modern web tarayıcılarında HTTPS kullanmayan web siteler diğerlerinden farklı olarak işaretlenir.


HTTPS Nasıl Çalışır?


SSL sertifikası, verileri bir koda çevirir ve kullanıcıların siteye girdiği bilgileri şifreler. Bir kullanıcı, gönderen ile alıcı arasında iletilen verileri çalabilse dahi bu şifreleme sebebiyle onlara ulaşamayacaktır. Bunun yanı sıra HTTPS, TLS (Transport Layer Security) protokolü aracılığıyla da güvenlik oluşturur. TLS, bu veri aktarımının değişmesi ya da bozulmasını önleme özelliğine sahiptir. Veri bütünlüğü ise kullanıcılarınız için amaçlanan, web sitesiyle iletişim kurduklarını ortaya koyan kimlik doğrulama işlemine olanak sağlar.


Kullanıcılar, bir sitenin HTTPS protokolü içerip içermediğini web adresine göre anlar. Web adresinin “www” dan önce gelen bölümü sitenin HTTP veya HTTPS protokollerinin kullanıldığını gösterir. Kısacası, HTTP ile HTTPS arasındaki fark SSL sertifikasıdır. HTTP SSL içermez ve HTTPS ise bağlantılarınızın güvenliğini sağlamak için bilgilerinizi şifreleyen SSL protokolünü içerir.


HTTPS Neden Önemlidir? Bir Web Sitede HTTPS Yoksa Ne Olur?


HTTPS nasıl çalışır konusundan sonra en çok merak edilen konulardan bir diğeri de HTTPS’nin neden önemli olduğudur. HTTP’de yer alamayan TLS protokolünü içeren HTTPS, bir web siteyi kullanan kişilerin kişisel bilgilerini gözetir ve kimsenin görememesi için çeşitli politikalar ile korur. HTTPS kullanımı sayesinde kötü niyetli hackerlar, web sitenizde kullanıcılar tarafından iletilen verileri ele geçiremez. Böylece tarayıcı ile sitenizin sunucusu arasında gönderilen tüm bilgilerin çalınma ihtimali ortadan kalkar.


HTTPS, korsanlığa karşı bir garanti olarak görülmektedir. Ayrıca sitenizin HTTPS’ye geçmesiyle aramalarda da üst sıralara çıkmanız mümkündür. Kullanıcılar, güvenli olduğunu düşündükleri bir web sitede işlem yapmayı tercih eder. Bunun yanı sıra kullanıcıların size, içeriğinize ve sitenize duyduğu güven artar.



Paylaş

İçerikle İlgili Çözüm ve Hizmetler

En yeni teknolojik ürünleri en hızlı ve en ucuz maliyetler ve finansal çözümler ile iş ortaklarımıza ve müşterilerimize sunuyoruz.

Diğer Makaleler

#Ekoloji
#Sürdürülebilir Enerji
11 Mart 2024
6 dk
MAKALE

Dünya Sıfır Atık Günü: Dijital Dünya’da Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Makalenin devamını okuyun