MENU
Ara
EN
MAKALE

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Farkları

#Sanallaştırma
#Oyun
01 Mart 2022
10 dk
Kaydet
Daha fazlası için kaydır

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Farkları


Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) terimleri son dönemlerde oldukça popülerdir. Teknoloji geliştikçe, Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) ve Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) farklı şekilde gelişir. Bu kavramlar birbirinden oldukça farklıdır. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik farkları oldukça fazladır. Peki AR ve VR farkları nelerdir? Bu yazımızda, AR ve VR farkları konusu hakkında bilmeniz gerekenleri ele alacağız.

Sanal Gerçeklik (VR) Nedir?


Sanal gerçeklik (VR), fiziksel dünyadan uzaklaşarak sanal evrende bulunmamız anlamına gelir. HTC Vive, Oculus Rift veya Google Cardboard gibi VR cihazları kullanarak kullanıcılar, çeşitli farklı mekânlarda ve gerçek olması mümkün olan çeşitli hayali ortamlarda bulunabilirler.

Gerçek hayatta yaşayabileceğimiz olayların bilgisayar destekli olarak kurgulanmasına ve yapay zekâ yardımı ile yeniden oluşturulmasına sanal gerçeklik denir. Buna ek olarak sanal gerçeklik, kullanıcıda görsel ve işitsel olarak yoğun biçimde deneyimlediği kurgusal gerçekliği yaşadığına dair güçlü bir algı oluşturur.

Bu cihazlar, teknolojiyi takip eden kişiler arasında oldukça popülerdir. Buna rağmen sanal dünya, birçok insan için de yeni bir durumdur. Sanal gerçeklik (VR), kullanıcının alternatif olarak oluşan bir dünya ile tam olarak etkileşime girmesine olanak sağlar. Bunun için bir başlık veya gözlük gibi bir cihaz kullanılması gerekir.

Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?


Sanal gerçeklik (VR) gibi, artırılmış gerçeklik (AR) de gelişmiş bir alanda bağlantı kurmamıza yardımcı bir alandır. VR görüşünüzün yerini alırken AR ise sanal gerçekliği destekler. Ayrıca, Microsoft HoloLens ve çeşitli kurumsal düzeydeki "akıllı gözlükler" gibi AR cihazları şeffaftır. Bu şekilde, insanlar AR cihazlarından ya da uygulamalarından ek bilgiler elde ederek fiziksel çevreleri ile etkileşimde olmaya devam eder.

AR teknolojisi, var olan gerçekliğin üzerine tasarlanan yeni bir gerçeklik katmanı olarak da tanımlanır. Bu yeni katman, mevcut gerçekliğin daha anlamlı olmasına yardımcı olur.

Bu gerçeklik, gerçek ve sanal dünyanın birbirinden izole olmadığı bir gerçekliktir. AR, genellikle bir akıllı telefondaki kamerayı kullanarak canlı bir görüntüye dijital öğeler eklemenize yardımcı olur. Ayrıca, Snapchat lensleri ve Pokemon Go oyunu AR'e örnektir.
 

AR ve VR Farkları Nelerdir?


Bu iki kavram birbirleri ile bağlantılı olsa da birçok AR ve VR farkları vardır. AR ve VR farkları aşağıdaki gibidir:

• VR, gerçek hayattan tamamen farklı deneyim sunar. AR ise gerçek hayatı interaktif hale getirir.
• VR ile gerçek hayattan bağımsız tamamen sanal evrende yaşarsınız. Buna ek olarak AR ise bu durum farklıdır.
• Sanal gerçeklikte bulunduğunuz ortam tamamen kurgudur ve gerçekte olmayan bir evrendir.
• AR uygulamalarını herhangi bir mobil uygulama gibi kullanmak mümkün. Bunun yanı sıra VR uygulamaları, tüm görüş alanınızı kaplayacak bir başlık ya da gözlüğe ihtiyaç duyar.

AR ve VR farkları her ne kadar benzese de oldukça farklıdır. Bu gerçeklik türleri, mühendislik, medya, film, oyun ve sağlık teknolojisi gibi çeşitli sektörlerde de mevcut. Teknoloji ile gelişen AR ve VR, aslında birbirlerinden farklı oldukları kadar birbirini tamamlayan iki ayrı gerçeklik türüdür.

Paylaş

Diğer Makaleler

#Ekoloji
#Sürdürülebilir Enerji
11 Mart 2024
6 dk
MAKALE

Dünya Sıfır Atık Günü: Dijital Dünya’da Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Makalenin devamını okuyun