NFT Topluluğunun Kullandığı Terimler
NFT Topluluğunun Kullandığı Terimler
Çok yeni bir topluluk olmasına rağmen NFT topluluğunun kendi aralarında kullandıkları resmi olmasa da bir dil gelişiyor. İşte NFT topluluğunun kullandığı terimler:
Blockchain (Blok Zincir)
Blockchainler, verileri ve bilgileri genel olarak erişilebilir ve güvenli bir şekilde depolamak için kullanılan dağıtılmış veri tabanlarıdır. Tek bir merkezi sunucuya güvenmek yerine, blockchain’lerle çalışan kripto ağları, verileri dünya çapında dağıtılmış cihazlar (düğümler) arasında depolar. Sonuç olarak, bu dağıtılmış cihazlar bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve hatta daha büyük sunucular gibi herhangi bir şey olabilir. Güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan verilerin depolanmasını, yayılmasını ve korunmasını sağlamak için, birbirleriyle iletişim kurarak blockchain’in çerçevesi şeklinde hizmet ederler. Düğümler sayesinde, blockchain değişmez bir kayıt sağlar. Daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen, merkeziyetsiz bir mülkiyet kanıtı aracıdır
NFT
NFT, blockchain’de yaşayan dijital bir bilgi simgesidir (veri). Her NFT’nin kendi tanımlama kodu ve meta verileri vardır. Bir NFT’nin içerdiği veriler, fotoğraflar, şiirler, şarkılar, albümler, videolar, avatarlar ve daha fazlası gibi dijital dosyalara bağlanabilir. Bu bağlamda, NFT’ler en çok dijital öğelerin (özellikle sanatın) satın alınması ve satılması için kullanılır. Bununla birlikte, NFT’lerin sahibine özel ürünlere ve airdroplara, canlı veya dijital etkinlik biletlerine ve daha fazlasına erişim sağlamak için de kullanılabilirler. Sonuç olarak, NFT’ler benzersizdir ve değiştirilemez.
Gas Fee (Gas Ücreti): Gas ücreti, bireylerin bir blockchain’de işlemi tamamlamak için yaptıkları ödemedir.
Gas War (Gas Savaşı): Kullanıcılar, blockchain’in bir sonraki bloğunda kimin işleminin öncelikli olacağı konusunda rekabet ettiğinde bir gas savaşı meydana gelir. Ne kadar çok gas öderseniz, işleminiz o kadar hızlı onaylanır.
Mint: Mint, blockchain’e bir NFT ekleme, doğrulama ve kaydetme eylemidir.
GMI / WAGMI: “Gonna Make It” yani başaracağız ve “We All Gonna Make It” hepimiz başaracağız anlamlarına geliyor.
NGMI: “Not Going To Make It” yani yapamayacağım anlamına geliyor.
FOMO: Kripto para birimleri için de kullanılan bu terim “Fear of Missing Out” yani kaybetme korkusu anlamına geliyor.
COPE: FOMO’nun tersi durumları ifade etmek için kullanılıyor.
Right Click Save As: NFT’ler hakkında bir bilgisi olmayan kişilerin “sağ tıkla kaydet” seçeneği ile NFT görsellerini kaydettiklerini ifade etmek için kullanılıyor.
IRL: “In Real Life” yani OpenSea, Twitter, Metaverse ve Discord’un ötesindeki dünya olarak bilinen gerçek hayatı belirtmek için kullanılıyor.
Meatspace: Gerçek dünyayı ifade etmek için kullanılan diğer bir terim.