MENU
Ara
EN
MAKALE

MS Open Programı Emekliye Ayrılıyor!

#Bulut Teknolojileri
20 Ağustos 2021
3 dk
Kaydet
Daha fazlası için kaydır



20 yılı aşkın süredir, sadece Microsoft ekosistemde çalışmakta olan iş ortaklarının değil tüm müşterilerin de yakından tanıdığı Microsoft Open lisanslama programı yakın zamanda emekliye ayrılıyor.
 
Son yıllardır ülkemizde de hız kazanan dijital dönüşüm ve bulut yaygınlaşmasının Microsoft karşılığındaki son hamlesi Open lisanslama programından geliyor. Müşterilerin 2 yıllık anlaşmalar yaparak ihtiyaçları olan tüm Microsoft lisanslarını satın aldıkları Open programındaki tüm ürünler 2021 itibariyle Cloud Solution Provider (CSP) programı altına Perpetual ismiyle geçiyor.
 
Microsoft ömürlük sahiplenme modelini tamamen kaldırmadan, CSP Perpetual ismiyle yeni bir model altına taşıyor. Buradaki en büyük hedeflerden bir tanesi de müşterilerin tüm Microsoft hizmet ve ürünlerini tek bir portal altından kolayca yönetmesini sağlamak.
 
Peki hem iş ortakları ekosistemi hem de müşteriler için neler değişecek?



Microsoft Open lisanslama modeli ile ilgili;
  •                 Microsoft Open lisans programı 31 Aralık 2021'de sona eriyor, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle bu programdan artık sipariş geçilemeyecek.
  •               Microsoft Open lisans programı altından satın alınan Azure kredileri 31 Aralık 2021 itibariyle sona eriyor. Müşteriler bu tarihe kadar almış oldukları kredileri bitene kadar kullanabilmeye devam edecekler. Müşterilerin bu tarih sonrasında kredileri bittikten sonra Azure kullanımlarına devam edebilmeleri için iş yüklerini CSP'ye taşımaları bekleniyor.
  •               Microsoft Open lisans programı altından kiralanan Office 365 lisansları da 31 Aralık 2021 itibariyle sona eriyor. Müşterilerin bu tarih sonrasında yeni ürünlerini CSP altından kiralamaları bekleniyor. Ancak daha önceden alınmış ve aktive edilmemiş Office 365 lisansları 5 yıl boyunca hakkını koruyacak ve aktive edilen lisanslar 12 ay boyunca (31 Aralık 2021 tarihini geçse de) kullanılabilmeye devam edilecek.
  •          Yazılım güvencesi (Software Assurance) bulunan müşterilerin yazılım güvencesinin bitiş tarihi 31 Aralık 2021'i geçse bile yazılım güvencelerini kullanabilmeye devam edebilecekler. Sonrasında SA'larını yenilemek isteyen müşteriler Open Value ya da Open Value Subscription programlarına yönlendirilecek.
  •            Müşteriler daha önceden satın almış oldukları lisanslara VLSC altından erişmeye devam edebilirken, Perpetual üzerinden satın aldıkları lisansları artık Microsoft Admin Center üzerinden yönetebilecekler.


Yeni CSP Perpetual lisanslama modeli ile ilgili;
  •             CSP Perpetual da Microsoft Open gibi ömürlük bir lisans programıdır. Lisanslar kiralanmaz, satın alınarak ömür boyu kullanılabilir. Müşteriler bu program altıdan satın alınan lisanslara sahip olurlar.
  •          CSP Perpetual şu an için sadece Microsoft Open programını kapsıyor. Open Value ve Open Value subscription buna dahil değil. Open Value ve Open Value Subscription yeni bir açıklama yapılana kadar kaldığı yerden devam edecek.
  •               CSP Perpetual programı şu anda Commercial (Kurumsal), Charity (Kar amacı gütmeyen), Education (Eğitim kurumları) müşterilerini kapsıyor.
  •              CSP Perpetual şu anda Windows Server, SQL Server gibi sunucu ürünler, Office gibi uygulamaları, CAL lisanslarını ve Windows Upgrade, GGWA gibi işletim sistemi lisanslarını içermektedir.
  •         CSP Perpetual'dan satın alan müşteriler için minimum satın alma taahhüdü bulunmuyor.  (Microsoft Open'da müşterilerin minimum 5 adet lisans alarak anlaşmayı  başlatması beklenirdi.)
  •             Perpetual üzerinden satın alınan ürünler için indirme dosyaları ve lisans numaraları Microsoft Admin Center sayfası; Billing -> Your Product -> Software altından erişilebiliyor. Lisanslar buraya distribütör üzerinden sipariş verildikten 15 dakika sonra yansıyor ve lisanslar burada herhangi bir iptal durumu olmadığı sürece görüntülenmeye devam ediyor. Müşterilerin sipariş geçildikten sonra lisansları aktive etmesi için 5 günleri oluyor. 5 gün sonrasında bu lisans numaraları artık geçersiz hale geliyor. Yeni lisans numaralarının oluşturulması için iş ortakları ile iletişime geçmeleri gerekiyor.
  •           CSP Perpetual altından satın alınan lisanslar 30 gün içerisinde iade edilebiliyor. Ancak lisanslar aktive edildiyse ya da 30 gün geçildiyse kesinlike iade hakkı bulunmuyor.
  •               CSP Perpetual altından satın alınan lisanslar alım sonrasında faturalandırılıyor.
  •           CSP Perpetual altından satın alınan lisanslarda Open Value ya da Open Value Subscription gibi bir taksitlendirme seçeneği bulunmuyor, lisanslar yalnızca ön ödeme ile alınabiliyor.
  •          CSP Perpetual'da şu an için Software Assurance (Yazılım Güvencesi) bulunmuyor. Ayrıca bu hakları almak isteyen müşteriler Open Value ya da Open Value Subscription modellerini tercih etmeye devam edebilir.
  •              CSP Perpetual altından satın alınan lisanslar için maksimum gibi bir limit bulunmuyor.
  •              CSP Perpetual fiyat listeleri aylık olarak değişiyor, her ayrı alım için yeniden fiyat teklifi alınması tavsiye edilir.
  • Müşteriler tek bir alım içerisinde hem Microsoft CSP Perpetual hem de CSP altındaki bulut servislerini alabilirler.


Sipariş süreci nasıl işleyecek?

  • 31 Aralık 2021 tarihine kadar iş ortakları alışık oldukları Microsoft Open lisanslama modelinden sipariş geçebilmeye devam edecekler. 1 Ocak 2022 itibariyle bulutum.com pazaryeri üzerinden kendi kullanıcıları ile giriş yaptıktan sonra ürünleri sepete ekleyerek, müşteri seçimlerini ve ödeme seçimlerini yaptıktan sonra ürünlerini kendileri tedarik edebilecekler ya da Arena Müşteri Yöneticilerinden destek alabilecekler. Bulutum.com hesabınızı oluşturmadıysanız lütfen tıklayın.
  • Siparişlerin oluşturulabilmesi için 2 adet bilgi gereklidir.
 
  • Müşterinin bu lisansları görüntülemek için kullanmak istediği bir Microsoft Tenant'ı bulunuyor ise bu tenant kullanılır ya da müşteri için yeni bir tenant açılır. Mevcut tenantlarda Arena onaylaması için müşteriye bir link gönderir, yeni tenantlarda müşteri bilgilerinin sisteme girilmesi istenir. Her iki seçenekte de eğer imzalanmadıysa müşterinin (Microsoft Customer Agreement) MCA'yı imzalaması istenir.
  • İş ortağı siparişi Arena'ya geçerken Microsoft Partner Network (MPN) ID'sini de iletir ya da bulutum.com'a bu ID'yi kaydeder ve her siparişte ID otomatik olarak kullanılır. 
Çok alışık olduğumuz bir devrin tüm ekosistem olarak hızla sonuna yaklaşıyoruz. Ancak Microsoft CSP Perpetual programı ile çok daha kapsamlı bir lisanslama programı ile tanışıyoruz. Buradaki en büyük avantaj ise de müşterilerimizin bulut lisansları, bulut hizmetleri ve ömürlük lisanslarını tek bir portal üzerinden çok daha kolayca yönetebilecek olmamız.
 
Arena Microsoft ekibi olarak bu geçiş süresince tüm iş ortaklarımızın yanındayız ve tüm sorularınız ile ilgili her zaman bizlere microsoft@arena.com.tr mail adresinden ulaşabilirsiniz.
 
Aralık'ta birlikte Microsoft Open programına veda etmek ve yeniliklere hoşgeldin demek dileğiyle..
Paylaş

İçerikle İlişkili Markalar

İçerikle İlgili Çözüm ve Hizmetler

En yeni teknolojik ürünleri en hızlı ve en ucuz maliyetler ve finansal çözümler ile iş ortaklarımıza ve müşterilerimize sunuyoruz.

Bulutum.com

Geleceği birlikte tasarlayalım, Arena farkıyla yarının dünyasında işinizi şimdiden bulutların üzerine taşıyalım.
Çözümü İnceleyin

Diğer Makaleler

#Ekoloji
#Sürdürülebilir Enerji
11 Mart 2024
6 dk
MAKALE

Dünya Sıfır Atık Günü: Dijital Dünya’da Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Makalenin devamını okuyun