En Güvenli Mesajlaşma Uygulaması Hangisi?
En Güvenli Mesajlaşma Uygulaması Hangisi?
Dijitalleşme ile mesajlaşma uygulamaları artış gösterdi. Bu uygulamalar, yakın çevreniz ve iş arkadaşlarınız ile iletişim kurabilmeniz için oldukça etkilidir. WhatsApp, Telegram gibi dinlenmeyen uygulamalar mesajlaşmak için güvenli uygulamalar olarak görülmektedir. Yine de kullanıcılar: “WhatApp güvenli mi, Telegram güvenli mi ve en güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?” gibi sorular sormaktadır.
Mesajlaşma uygulamalarının güvenliği, üçüncü tarafların özel mesajları okuyabilmesi ile ilgilidir. Mesajlaşma uygulamalarının güvenliğini değerlendirirken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilen detayları sizler ile paylaşacağız.
Güvenli Mesajlaşma Uygulamalarının Sahip Olması Gereken Kriterler Nelerdir?
En güvenli mesajlaşma uygulamaları olarak kategorize edilen bu uygulamaların sahip olması gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler aşağıdaki gibidir:
1. Şifreleme
Kullandığınız mesajlaşma uygulaması uçtan uca şifreleme kullanıyor mu? Uçtan uca şifreleme (E2E), gizli sohbet mesajlarını şifrelemenize yardımcı olur. Aynı zamanda bu mesajların yalnızca gönderici ile alıcı tarafından okunmasına değil mi? olanak tanıyan bir şifreleme özelliği sunar.
2. Kaynak kodu
Mesajlaşma uygulamanızda açık kaynak kodu olması önemli bir güvenlik önlemidir. Bu kaynak kodu, koddaki zayıf noktaların ve güvenlik açıklarının tespit edilmesi için oldukça faydalıdır.
3. Kendi kendine silinen mesajlar
Kendi kendine silinen mesajlar, seçilen ayarlara göre belirlenen bir sürenin sonunda tamamen silinmektedir.
4. Veri kullanımı
Güvenli olarak kabul edilen birçok mesajlaşma uygulaması uçtan uca şifreleme kullansa da bu uygulamalar, hakkınızda meta adı verilen bazı veriler toplar. Ayrıca toplanan bilgiler arasında konuştuğunuz kişiler, IP adresiniz ve telefon numaranız bulunur.
Telegram Güvenli mi?
Pavel Durov tarafından kurulan Telegram, 2013 yılında iOS ve Android için sunulan çok platformlu bir mesajlaşma uygulamasıdır. Telegram kullanıcıları birbirlerine mesajlar gönderebilir, grup sohbetleri oluşturabilir ve birbirlerine dosya veya görsel gönderebilir.
Telegram uygulaması uçtan uca şifreleme kullanan bir uygulamadır. Bu şifreleme sayesinde mesajlaşmanın iki ucundaki kişiler dışında hiç kimse mesajlarınızı göremez. Böylece Telegram, bu şifrelemeyi normal sohbetlerde değil sadece aramalarda ve “gizli sohbetler” özelliğinde kullanır. Telegram kullanımının artmasının sebebi ise bulut teknolojisini daha fazla kullanmasıdır.
WhatsApp Güvenli mi?
Dünya çapında 1,5 milyardan fazla kullanıcısı olduğu düşünülen WhatsApp’ı hepimiz kullanıyoruz. Daha güvenli iletişim için uçtan uca şifreleme sunan ilk sohbet uygulamalarındandır. Bunun yanı sıra WhatsApp şifrelemesi, uygulamada bütünleşik olarak yer almaktadır. Ayrıca kullanıcılar, bir sohbette uçtan uca şifreleme uygulanmadığında açıkça uyarı alır.
WhatsApp mesajları kendi sunucularında saklamaz. Bu durum, siber suçlular platforma izinsiz giriş yaptığında dahi şifresini çözmek için uğraşacakları herhangi bir mesaj bulamayacakları anlamına gelir. Ayrıca WhatsApp’ın şifreli mesajları görüntülemek için herhangi bir özelliği yoktur. WhatsApp, herhangi bir cihazda telefon numaranızı doğrulayacak bir PIN kodu ayarlama özelliği kullanır. Bu özellik ile iki adımlı doğrulama hizmeti sunar.