MENU
Ara
EN
MAKALE

Dijital Türk Lirası Test Aşamasında

#Digital Transformation
01 Kasım 2022
10 dk
Kaydet
Daha fazlası için kaydır

Dijital Türk Lirası Test Aşamasında


Kripto para birimlerinin hayatın normali olmaya başladığı günümüzde geleceğin para birimleri özelinde Türkiye merkezli adımlar da atılıyor. Bunlardan birisi de Dijital Türk Lirası. Kısaca DTL diyeceğimiz para birimi 2023’te kullanıma sunulması adına çalışmalar yürütülüyor.


Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda, Dijital Türk Lirası’nın ödemeler için kullanım testlerine gelecek yıl başlanacak. Uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirilmesi amacıyla ülke iş birlikleri tesis edilecek ve çalışmalar sürdürülecek. Bu kapsamda, ikili anlaşmalar yoluyla yerel para cinslerinden ticaret imkanları artırılacak.


Birden Fazla Kurum Bir Arada Çalışıyor


Eylül 2021’de kurulan iş birliği platformu arasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, HAVELSAN, ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM gibi kurumlar ön plana çıkıyor. TCMB ve firmalar bu konuda çalışmalarını ilerletirken, sistem artık gerçek anlamda test aşamasına başlamış bulunuyor.


Dijital Türk Lirası ile Alışveriş Yapılabilecek


Testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından sistemin devreye alınması için gerekli adımlar atılacak ve Dijital Türk Lirası, tanımlanan dijital cüzdan aracılığıyla alışveriş yapma imkanı da sağlayacak.


Bitcoin ve Etherium Gibi Kripto Para Birimleri Arasında Ne Fark Var?


Blockchain tabanlı para birimlerinin bir merkezi yok. Dijital Türk Lirası ise direkt olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na bağlı olacak. Bu sayede takip edilebilir bir yapı kurulmuş olacak, her türlü para hareketi net olarak kayıt altına alınacak. Bu sistemde ayrıca para hareketini gerçekleştiren kişiler de kayıt altına alınacak. Birçok devlet kripto paralardan çekiniyor çünkü merkezi olmayan para birimleri birçok yasadışı faaliyeti desteklemek için kullanılabiliyor. Merkezi olan bir dijital para biriminde ise bu risk ortadan kalkıyor.


İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü Kuruluyor


Dijital Türk Lirası sistemlerinin dijital kimlik ve fast ödeme sistemleri ile araştırma-geliştirme kapsamında entegrasyon çalışmaları tamamlanacak. Toptan dijital para çalışmaları kapsamında bankalar ile araştırma, geliştirme ve test çalışmaları yapılacak. Uluslararası iyi uygulamalardan yararlanılarak firmalara fırsat eşitliği sağlayan, güvenli bir finansal teknoloji (fintek) ekosisteminin oluşumu desteklenecek. "Düzenleme Deney Alanı ve Endüstri Deney Alanı" oluşturulacak. İstanbul Finans Merkezinin faaliyete geçişini takiben "İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü" kurulacak.

Paylaş

Diğer Makaleler

#İletişim Teknolojileri
#Güvenlik
20 Kasım 2024
3 dk
MAKALE

Güvenli İnternet Çocukların Hakkı: Dijital Dünyada Ebeveynler İçin Kılavuz

Makalenin devamını okuyun