MENU
Ara
EN
MAKALE

Depreme Dayanıklı Evler için Kullanılabilecek 5 Teknoloji

08 Mart 2023
15 dk
Kaydet
Daha fazlası için kaydır

Depreme dayanıklı evler için kullanılabilecek 5 teknoloji...


Dünya üzerinde meydana gelen depremler, can kaybı ve yapısal hasarlar gibi ciddi ve üzücü sonuçlara neden olabiliyor. Bu nedenle, deprem riski olan bölgelerde yaşayan insanların güvenliği için depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi oldukça önemli. Depreme dayanıklı binalar, deprem sırasında hasar almayacak ya da en azından hasarın minimize edileceği yapılar olarak tanımlanabilir.


Teknolojik gelişmelerle birlikte, depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi için kullanılan malzemeler de artmaya devam ediyor.


Bu yazıda, depreme dayanıklı ev inşaatı için kullanılabilecek 5 teknolojiyi ele alacağız.


1. Taban İzolasyonu (Sismik İzolasyon)

Sismik izolatörler depremin hasarsız atlatılmasında önemli bir yer tutuyor. Yatay esnekliği yüksek kauçuk veya kayıcı yalıtım birimlerinden elde edilen, temel ve üstyapı arasına yerleştirilen sismik izolatör sayesinde binalar, kütle halinde yanal hareket kabiliyetine sahip oluyor ve yıkılmıyor.


2. Amortisör

Depremin etkisini yüzde 50 azalttığı belirlenen deprem amortisörleri, binaların zemin hareketlerine göre hareket eden bir sistemdir. Bu sistemler, deprem sırasında yapıdaki hareketi azaltmak için yapıya bir karşı kuvvet uygular. Böylece, deprem sırasında yapıdaki titreşimler en aza indirgenir ve hasar önlenir.


3. Sismik Görünmezlik Pelerini

Deprem, yüzeyde dikey hareket yaratan ve binaları sallayan dalgalar olarak araziye yayılır. Bazı mühendisler bu hareketi önlemek için bir binanın temeline perde görevi gören ve dalgaları görünmez kılan 100 adet plastik halka yerleştirir.

Bu teknoloji adına bakınca düşüneceğiniz karar ileri teknoloji veya büyülü olmayabilir, ancak son birkaç yıldır yurt dışında birçok inşaat mühendisi tarafından test edildi ve az sayıda yapıda da olsa uygulanmış durumda.


4. Şekil Hafızalı Alaşımlar

Yüksek gerilimlere maruz kalsa bile eski haline dönebilen şekil hafızalı alaşımlar binalarda kullanıldığında depremin vereceği hasarı oldukça engelliyor. Çeliğe göre 10 ile 30 kat arasında daha fazla esneklik sağlayan bu alaşımlar binaların güçlendirilmesi için kullanılıyor. Hem daha güçlü hem de daha az hasara yol açan bu alaşımlar binaların temellerine farklı şekilde yerleştirilerek binanın yıkılmasını engelliyor.


5. Sarkaç Gücü

Sadece binanın tepesindeki sabit bir yapıya çelik halatlarla yüksek kütleli büyük bir top asmayı gerektiren yöntem, oldukça basit bir kuralı temel alıyor. Mühendisler, binanın tepesinde bir hidrolik sisteme sahip olan çelik kablolarla büyük bir topu askıya almaktadır. Bina sallanmaya başladığında, top bir sarkaç görevi görür ve yönü dengelemek için ters yönde hareket eder. Bu da binanın hasar almasını engeller.

Paylaş

Diğer Makaleler

01 Aralık 2023
6 dk
MAKALE

Engelli Bireyler İçin Yenilikçi İcatlar: Hayatı Kolaylaştıran Teknolojik Çözümler

Makalenin devamını okuyun
#Digital Transformation
16 Kasım 2023
8 dk
MAKALE

Dijital Dünyada Çocuk Hakları: Koruma Yolları ve Bilinçli Kullanım

Makalenin devamını okuyun