Bilgisayar Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler!
Bilgisayar Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler!
Günümüzde birçok bilgisayar çeşidinin olması insanların kafasının karışmasına neden olmaktadır. Bilgisayar alırken, kullanım amacınızı düşünerek işe başlamak iyi bir ilk adım olacaktır.
Kullanım Amacınız Nedir? Laptop mı masaüstü bilgisayar mı?
Bir dizüstü bilgisayara mı yoksa masaüstü bilgisayarına mı ihtiyacınız olduğunu bilmek, iyi bir başlangıç için önemlidir. Bu seçim aynı zamanda boyutlarla ilgili bir konudur. Bazıları izleme keyfi için monitörlerinin büyük olmasını isterken kimileri daha küçük olanları tercih ederek taşınabilirliği ön planda tutabilir. Sürekli hareket halinde iseniz, küçük ekranlı bir laptop almak akıllıca bir seçim olabilir.
Teknik Özellikleri Ne Olmalı?
Rastgele Erişimli Bellek: RAM
RAM olarak da adlandırılan bellek, bilgisayarınızın performansı üzerinde, aynı anda çalıştırabileceği uygulama sayısından belirli bir uygulamanın performansına kadar geniş bir etki alanına sahiptir. Bilgisayarınızın hızını RAM ile CPU işlemci arasındaki ilişki belirler. Çoklu görevlerden veya uygulamalar arasında geçiş yapmaktan hoşlanıyorsanız, daha yüksek kapasiteli RAM size daha sorunsuz bir performans sunabilir. Çoğu hafif görevde temel RAM yeterli olabilir. Bilgisayarınızda çoğu zaman kullanacağınız uygulamaya bağlı olarak, doğru RAM türünü seçmeniz de oldukça önemli.
Sabit disk kapasitesi ve hızı
Fabrika yapımı bilgisayarların çoğu 1 terabayt sabit sürücüyle gelir, bu da çoğu veriyi saklamak için fazlasıyla yeterlidir. Çoğu zaman, sabit disk aktarım hızları, bilgisayar performansının kritik bir özelliğidir. Yavaş aktarım hızları için bir çözüm, katı hal sabit sürücülü bir bilgisayar satın almaktır.
İşlemci
İşlemciler, laptop ya da masaüstü bilgisayar özellikleri arasında performansı belirleyen temel faktördür. İyi bir işlemci, sürekli donan veya kilitlenen bir bilgisayar ile kusursuz bir deneyim sunan bilgisayar arasındaki fark anlamına gelebilir. İşlemcinin hızından kaç çekirdeğe sahip olduğuna kadar bir işlemci için dikkate alınması gereken detay unsurlar bulunur. Standart ofis işleri için tipik bir i3 veya i5 genellikle fazlasıyla yeterlidir. CAD tasarımı veya fotoğraf, video düzenleme gibi daha kompleks işlemler için üst düzey bir i7 veya Xeon işlemci yatırımı yapabilirsiniz.
Ekran kartı
Grafik kartı da adı verilen ekran kartları, video düzenleme veya 3D modelleme gibi multimedya tabanlı görevler söz konusu olduğunda cihazın performansına yardımcı olur. Bilgisayarınızı yalnızca ofis tipi uygulamalar için kullanmayı düşünüyorsanız PC veya laptop özellikleri arasında en öncelikli olanı değildir. Ekran kartı, videonun bilgisayarınızda nasıl işlendiğini yönetir. Bilgisayar alırken entegre ve özel olmak üzere iki tür grafik kartıyla karşılaşırsınız. Anakarta yerleşik olan entegre grafik kartlara göre ayrı takılan özel kartlar daha güçlüdür. Bilgisayarınızda video düzenlemeyi, oyun oynamak gibi yüksek çözünürlük gerektiren işlemler için özel ekran kartı tavsiye edilir.