MENU
Ara
EN
MAKALE

Akıllı Telefonlarda Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

#Güvenlik
#Siber Güvenlik
01 Mart 2022
10 dk
Kaydet
Daha fazlası için kaydır

Akıllı Telefonlarda Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?


Akıllı telefonlar hayatımızda önemli bir konuma sahiptir. Kullandığımız pratik uygulamalar kadar akıllı telefonlar ile farkında olmadan zararlı uygulama ve siteleri de kullanabiliyoruz. Özellikle Android telefonlarda, telefona indirilen bir uygulamaya verilen yetkiler sonucunda kişisel bilgilerin sızdırılma tehlikesi de bulunmaktadır. Peki akıllı telefona virüs bulaşır mı ve akıllı telefonlarda virüs temizleme programları nelerdir? Bu yazımızda, “Akıllı telefona virüs bulaşır mı, virüs türleri nelerdir ve en iyi mobil anti-virüs programları nelerdir?” konularını ele alacağız.


Akıllı Telefonlarda Virüs Türleri Nelerdir? Nasıl Bulaşır?


"Akıllı telefona virüs bulaşır mı?" sorusu birçok kişi tarafından merak edilen bir sorudur. Akıllı telefona bulaşabilecek birçok virüs türü bulunmaktadır. Bu virüs türleri aşağıdaki gibidir:

1. Truva atı


Bu tür kötü amaçlı yazılımlar, zararsız ve meşru bir program veya uygulama ile bulaşır. Program veya uygulama yüklendikten sonra Truva Atı aktif hale gelir. Daha sonra ise banka veya kredi kartı hesaplarına giriş bilgileri gibi hassas bilgileri ele geçirir. Bu virüs türü aynı zamanda tarayıcıyı ele geçirerek akıllı telefonunuzun sizin yetkiniz olmadan yüksek ücretli metinler göndermesine de sebep olur. Ayrıca, uygulamaları devre dışı bırakır veya telefonunuzun tamamen kitlenmesine sebep olur.

2. Reklam Yazılımı ve Casus Yazılım


Cep telefonu kullanıcıları, cihazlarına casus yazılım bulaştırdıklarının farkında olmazlar. Bu kötü amaçlı yazılım telefonunuza bulaştığında, gizlice kişisel bilgileri toplar. Bu duruma arama geçmişiniz, mesajlarınız, konumunuz, kişileriniz ve indirdiğiniz öğeler de dahildir. Bu veriler, daha sonra üçüncü bir tarafa, genellikle bir pazarlama veri firmasına veya reklam şirketine verilir. Bu nedenle, casus yazılımlara reklam yazılımı da denir.

3. E-dolandırıcılık


Bu tür kötü amaçlı yazılımlar, meşru bir kimlik doğrulama veya oturum açma sayfasını taklit eden türdeki virüs yazılımlarıdır. Kullanıcılar hesaplarını veya giriş bilgilerini girdiklerinde, kötü niyetli üçüncü taraflar bu kimlik bilgilerini çalabilir.

4. Fidye Yazılımı


Bu virüs türü, bir akıllı telefonu devre dışı bırakarak telefon kullanıcılarının cihazlarının kontrolünü geri kazanmak için fidye ödemesine neden olur. Kötü niyetli ve güvenli olmayan siteleri ziyaret ederseniz bu kötü amaçlı yazılımın telefonunuza bulaşma riski artar.

5. Solucan


Bu virüs türü genellikle SMS ve MMS metin mesajları yoluyla bulaşır. Ana hedefi, kendisini cihazlar arasında yeniden üretmeye ve yaymaya devam etmektir. Ayrıca bir solucan virüsü, yanıltıcı ve zararlı talimatlar da içerir. En yaygın solucan virüslerinden biri, jailbreak IOS cihazlarına bulaşan ve ilk solucan virüsü olan Ikee'dir. Bluetooth aracılığıyla yayılan ilk solucan olan Commwarrior da solucan virüs türleri arasındadır.

Paylaş

İçerikle İlgili Çözüm ve Hizmetler

En yeni teknolojik ürünleri en hızlı ve en ucuz maliyetler ve finansal çözümler ile iş ortaklarımıza ve müşterilerimize sunuyoruz.

Diğer Makaleler

#Ekoloji
#Sürdürülebilir Enerji
11 Mart 2024
6 dk
MAKALE

Dünya Sıfır Atık Günü: Dijital Dünya’da Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Makalenin devamını okuyun