Ağustos Ayı Teknoloji Arena'sı
Ağustos Ayının Öne Çıkan Başlıkları
1.Türk Teknoloji Şirketi Askeri Metaverse Uygulaması ‘MiliVerse’ü Tanıttı.
Türk mühendisler tarafından hayata geçirilen askeri metaverse teknolojileri altyapısı MiliVerse’ün tanıtımı NATO’da yapıldı.
Tanıtımı yapılan teknoloji, kullanıcıların sanal ortamda helikopter söküp takmasına aynı zamanda diğer kullanıcılarla iletişime geçmesine olanak sağlıyor.
2.Türkiye’de İlk Meta Kafe Datça’da Açıldı.
Meta, sosyal medya kullanıcılarının bilinçlenmesi için Datça Belediyesi ile iş birliği yaparak ‘Meta Kafe’ adında kafe açacağını duyurdu.
Meta Kafe’de öğretmenler yaşça büyük sosyal medya kullanıcılarına asılsız bilgi, asılsız bilgiyi yaymanın tehlikelerini ve şüpheli bilgi durumunda yapılması gerekenler üzerine eğitim vermeleri planlanıyor.
3.Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Metaverse Kampüsü Kurulması İçin Adım Atıldı.
Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Metahkust isimli çevrimiçi metaverse kampüsü kurma planlarını açıkladı.
Kurum farklı konumlardaki öğrencilerin aynı ortamdaymış gibi derslere ve etkinliklere katılmalarına olanak sağlıyor. Metaverse Kampüsü eylül ayında test edilmesi planlanıyor.
4.Eğitim Teknolojileri Firması, Türkiye Pazarına Açılıyor.
Eğitim Teknolojileri girişimi Baims, aldığı 2,2 milyon dolarlık yatırımın ardından Türkiye’ye açılacağını duyurdu.
Girişimin; Türkiye’de 12’den fazla üniversiteyi kapsaması planlanıyor. Öğrenmede dijitalleştirme amaçlanarak öğrencilerin kendi kendilerine öğrenmeleri hedefleniyor. Uygulama derslerini web sitesi üzerinden veya mobil uygulama üzerinden takip etme ve öğrencilere çevrimiçi çalışma imkanı sunuyor.
5. Alphabet, Robotlara Yapay Zeka Destekli Dil Teknolojileri Entegre Ediyor.
Google’ın çatı şirketi olan Alphabet tarafından geliştirilen ve Google ofislerinde test edilen temizlik odaklı robotlara yapay zeka destekli dil teknolojileri entegre ediliyor.
Bu sayede şirket, robotların daha karışık cümleleri anlayabilmesini ve daha iyi hizmet vermesini hedefliyor.
6.Netflix Bulut Tabanlı Oyun Deneyimi Sunmak İçin Hazırlık Yapıyor.
Sunduğu oyunları kendi uygulaması üzerinde oynatmayan Netflix, durumu değiştirmek için oyunları buluta taşımayı hedefliyor.
Bu sayede oyuncuların, oyunlarını istedikleri yerde oynamalarına imkan tanınması amaçlanıyor.
7.WhatsApp, Durumların Artık Sohbet Sekmesinden İzlenebilmesine Olanak Sağlıyor.
WhatsApp, durumlar bölümünde kullanıcıların paylaştığı durumları ayrıca izlemesine olanak sağlayacak bir özellik getirmeyi planlıyor.
Bu özellik ile sohbetler sekmesinden kullanıcıların küçük fotoğrafına tıklayarak paylaşılan durumu izlemeye imkan tanıyor.
8.Google, Fotoğraftan 30 Saniyelik 3D Videolar Çıkarabilen Yapay Zeka Hazırlayacağını Duyurdu.
Google’ın DeepMind yapay zeka ekibinin, Transframer isimli yeni yapay zekası, tek bir resmi baz alarak 30 saniyelik 3D videolar oluşturabiliyor.
Oluşturulan videolar, GIF olarak kaydedilebiliyor. Yapay zeka, yüklenen fotoğrafı analiz ediyor; aynı zamanda fotoğrafta yer alan objeleri tahmin ediyor. Ayrıca, objelerin farklı açılardan nasıl görülebileceğini de düşünüp bu objelerden 3D videolar oluşturabiliyor.
9.YouTube, Shorts Paylaşmayı Kolaylaştıran Yeni Özelliğini Duyurdu.
Youtube’a gelen yeni özellik ile kullanıcılar mobil uygulamasında daha önce yüklediği bir videonun istediği bölümünü seçip Youtube Shorts içeriği olarak yayınlanmasına olanak sağlıyor.
İzleyiciler için kolay ve ilgi çekici shorts video özelliği tüm mobil kullanıcıların kullanımına sunuyor.
10.Google Meet’e Yeni Özellik: Bas Konuş
Google, yeni yapmış olduğu açıklamada; Meet toplantılarında kullanıcıların boşluk tuşuna basarak ses açıp kapatabileceğini duyurdu.
Özellik sayesinde kullanıcıların kendi seslerini açtıktan sonra tekrar sessize almayı unuttuğu durumları engellemesi hedefleniyor.