MENU
Ara
EN

Oyun Sektöründe Yapay Zeka

Daha fazlası için kaydır

Oyun Sektöründe Yapay Zeka


Yüksek teknoloji ürünü olan yapay zekanın geçmişi oldukça eskidir. Mazisi yaklaşık yarım asır olan bu bilgisayar kodlaması, teknolojiyle beraber her geçen gün güçlenmektedir. Tarihte ilk olarak 1956 yılında adından bahsettiren yapay zeka, 1987-93 arasında belirli girişimlerin odak noktası haline gelmiştir. Konuyla ilgili en büyük devrim, yapay zekanın dünyaca ünlü satranç şampiyonu Garry Kasparov’u 1997 yılında yenmesi ile gerçekleşmişti. IBM’in, Deepblue adlı bilgisayarı dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek dünya için önemli bir dönemin başlangıcını yapmıştır. Oyun sektöründe yapay zekanın en net görüldüğü zamanlar ise 1992 yılıdır. 1992 yılında Wolfenstein isimli oyun ile sektöre soru işaretleriyle gelen yapay zeka, kullanıcılar için yarattığı alternatif dünya nedeniyle kullanıcıların beğenisini kazanmıştır. Oyun sektöründe yapay zeka getirdiği inovatif içeriklerle birçok meslek dalının kurulmasına, bilgisayar, oyun sektörünün gelişmesine vesile olmuştur.


Oyun Sektöründe Yapay Zekanın Önemi


Yapay zekanın birçok işlevi vardır. İşlevler önceden kodlanan yazılımlar ile doğrudan bir ilişki içindedir. Bir programın amacı; onu yazan, kaynak kodlarını oluşturan kişilerin isteklerine göre davranmasıdır. Oyun sektörü de genellikle kullanıcı odaklı düşünülür. İstenilen hedef, küçük veya büyük bütçeli oyunların, yapay zeka sayesinde gerçekçi olmasıdır. Oyunlarda yapay zekadan istenilen basit veya kompleks programları çalıştırmasıdır. Yapay zeka satranç algoritmasından, büyük bütçeli oyunlara kadar etkileşimin gerçekleştiği her yerde kendini gösterir. Büyük bütçeli oyunlar için yaratılmış yapay zekadan beklenti oldukça fazladır. Bunun en rahat görülebileceği yer, bilgisayar oyunlarında çevre etkileşimiyle birlikte karakterin etkileşimi ilkesidir. Yapay zeka, kullanıcıların oyun deneyimlerini derinleştirerek oyunlardan daha fazla keyif almalarına ve hikayeye dahil olmalarına yardımcı olmaktadır. Yapay zeka vasıtasıyla daha gerçekçi etkileşimlere sahip oyun deneyimleri, kullanıcıların o oyunla bağ kurmalarını kolaylaştıracaktır.


Yapay Zekayı En İyi Kullanan Oyunlar


Çevre etkileşimiyle, oyuncu, yapay zekanın doğaçlama davranabilme kabiliyetini görmek istemektedir. Bu isteğin arkasında en önemli beklenti unsuru gerçekçiliktir. Çevreyle etkileşime girebilen doğal karakterler oyunlardaki yapay zeka unsurlarının gerçeğe dönüşebilme düşüncesini ön plana çıkarmaktadır. Bu gerçeklik her ne kadar birebir sağlanmasa da gerçeklik hissi, oyuncular için oldukça önemlidir. Oyun sektöründe yapay zeka gerçeğe ne kadar yakınsa, geri dönüşler o kadar olumlu olacaktır. Yapay zekayı oyun sektöründe en iyi kullanan yapımlar:


• Gta 5

• Sleeping Dogs.

• Metal Gear Solid Phantom Pain.

• L.A Noire.

• Max Payne 3.

• Red Dead Redemption.

• Last Of Us 2.

• Uncharted.

• Assassin’s Creed.

Devamını Göster

Konuyla İlgili Makaleler

#Yapay Zeka
01 Aralık 2022
12 dk
MAKALE

Dünya Kupası'nda Kullanılan Yapay Zekâlı Topun Özelliği Ne?

Dünya Kupası demek elbette yeni bir turnuva topu da demek. Pek çok futbol tutkunu, turnuvalara özel geliştirilen topları merak ediyor.
Makalenin devamını okuyun
#Oyun
02 Eylül 2022
18 dk
MAKALE

En İyi AR Oyunları (2022)

Bu içerikte, en popüler ve en iyi AR oyunları listelenmiştir.
Makalenin devamını okuyun
#Oyun
#Yazılım
01 Temmuz 2022
5 dk
MAKALE

Minecraft Legends Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde sizlerle paylaşacağız.
Makalenin devamını okuyun

Çözümü Çalıştığımız Markalar