MENU
Ara
EN
MAKALE

Huawei ile Multi-Gigabit Hızlara Hazır Mısınız?

#Donanım
#Wifi 6
10 Mayıs 2021
3 dk
Denizhan Türküstün tarafından hazırlandı
Kaydet
Daha fazlası için kaydır

Huawei ile Multi-Gigabit Hızlara Hazır Mısınız?

Sizlerle yeni bir switch ürünümüzün bilgilendirmesi ile yine karşınızdayız. Bu makalemizde performans ihtiyacının ön plana çıktığı Wi-Fi 6 tarafında 10 Gbit'e kadar bakır port desteğinin olması ve gerekse de 60 watt üstü PoE (90 watt PoE güce kadar) ihtiyaçlarının karşılanması için piyasaya beklediğimiz yeni seri Huawei kampüs switch ailemizin en yeni üründen bahsedeceğiz.


                                                   CloudEngine S5736-S24UM4XC


Özellikle Wi-Fi 6 tarafında diyorum; Çünkü bildiğiniz üzere yeni nesil Wi-Fi 6 projelerimizde artık hızlarımız gigabit seviyesinde performans ihtiyacını hissettirir durumdadır. Çünkü Wi-Fi 6 teknolojisinin bize sağlayacağı performansı, bağlı olduğu switch portlarındaki düşük bakır bağlantı hızı ile dezavantajlı olarak kalmasını kimse istemez. Bu bağlamda uçtan uca en iyi çözümü sunabilmek adına bize üzerindeki bakır portlardan farklı hız çeşitliliğini sunma imkânı sağlayan bir ürün ile projeler yapacağımızı bilmek bizleri şimdiden heyecanlandırmaktadır. İlgili yeni model switch ürünümüzün bize sunduğu birçok avantajları söz konusudur. Ancak bu detaylara geçmeden önce size yeni ürünümüz ile ilgili bize sunduğu teknik özellikleri paylaşmak istiyorum.

  • Yeni ürün modelimiz CloudEngine S5736-S24UM4XC açıklamasına sahip “S” serisindedir.  Projelerimizi sıklıkla yaptığımız iş ortaklarımızın dikkatini çekmiştir. Huawei kanadında S5736 serisi daha önceden ürün gamı olarak sunulan bir seri değildi. Bu seride farklı ürünlerimizde yakında duyurulacak olup çıkacak olan modeller içinde sizlere bilgilendirmeleri paylaşacağız.

  • Yeni model switchimiz 880 Gbit/s switch performansı sunmaktadır. Ancak ileride doğabilecek ihtiyaçlara da cevap verebilmek adına switch üzerindeki işlemcinin 2.72 Gbit/s performansı sunabilme kabiliyetine de sahip olduğunu belirtmek isterim.

  • Ayrıca switchimizin 480 mmps paket işleme performansına da sahiptir.

  • Dikkatinizi çekeceği üzere ilgili modelimiz 24 adet bakır portu bulunmaktadır. Bu bakır portların tümü 100M/1G/2.5G/5G/10G Base-T Ethernet port desteğine sahiptir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz üzere ilgili switchimizin en büyük özelliği satın alma aşamasında tüm portlarının 10 Gbit bakır olarak gelmemesi. Bu daha rakiplerimize göre ihtiyaç durumundaki fiyat rekabetini sağlama konusunda bizi bir adım öne çıkarmaktadır. Konuyu biraz daha açmamız gerekirse;
  •                  
  • Öncelikle switchimiz bahsettiğimiz üzere standart olarak 24 adet 1 Gbit bakır port desteklidir.

  • RTU (right-to-use) lisans terfisi ile ihtiyacınız olan 12 portu farklı hız desteğine sahip olmasını sağlayabiliyorsunuz. Dolayısı ile ihtiyacınızın olması durumunda lisans satın alınması ile ihtiyacınıza göre yatırım yapabilme imkanına sahip oluyorsunuz.

  • İlgili portların hız seçeneklerinde ise Huawei bize geniş bir satın alma opsiyonları sunmuş durumda. Dolayısı ile 12 port olmak üzere, 1G - 2.5G Electronic RTU License, 1G - 5G Electronic RTU License ve 1G - 10G Electronic RTU License lisans satın alması yapabiliyorsunuz. Ayrıca diğer seçeneklerimizde daha sahip olduğunuz farklı hız seçeneklleri varsa bu hız seçeneklerine farklı hızları kazandırmak adına, 2.5G - 5G Electronic RTU License, 2.5G - 10G Electronic RTU License ve 5G - 10G Electronic RTU License satın alma opsiyonlarını sunmaktadır. Dolayısı ile sistem bize tüm esnekliği sağlamış durumdadır.

  • Bakır portlarımız dışında cihaz ile gelen 4 adet 10GE SFP+ uplink portlarına sahibiz.

  • Switchimiz bağlantı açısından daha fazla esneklik sağlaması için switch arkasındaki bir adetlik genişleme yuvasına sahiptir. Bu genişleme yuvasına 2 adet 25GE SFP28 portu olan veya 8 x 10GE SFP+ portu olan veya 4 x 40GE QSFP+ portu olan genişleye kartlarını takabilme esnekliğini de sunmaktadır. Tahmin edeceğiniz üzere 40 Gbit portları MPO QSFP+ modül ve 4 x 10 Gbit'lik bağlantı imkânı sağlayan split kablolar ile de kullanabilme esnekliğini sunmaktadır.
  • Yukarıdaki donanımsal özelliklerinin yanında çalışırken çıkarılıp takılabilen çift güç kaynağına  sahiptir.

  • Switchimiz üzerinde 2 GB ram bellek ve 1 GB flash bellek bulunmaktadır.

  • Huawei switchlerimizde standart olarak sunulmakta olan yıldırım korumasıda bu ürünümüzde de sağlanmaktadır ve ±6 kV'a kadar koruma sağlamaktadır. Tabi switchimizin kutusu içinden çıkan topraklama kablosu ile topraklamasının bağlı olduğu kabinete yapılmış olması ve kabinetin de içinde bulunan bina/konteyner yapısının da uygun topraklamasının yapılmış olduğunu düşünerek gerekli korumanın sağlanabilmesini unutmamak gerekmektedir. 


Yukarıdaki donanım özeliklerine ek olmak üzere yine ürün serilerimizi yakından tanıyan iş ortaklarımız, ilgili switch ürünümüzün S5736-S serisi olmasından dolayı ürünümüzün tam yönetilebilir L3 protokollerinin tümüne sahip olduklarını kolayca tahmin edeceklerdir. Ancak yine de bilgi olarak hatırlatmak gerekirse ürünümüz Static route, RIPv1/v2, RIPng, OSPF, OSPFv3, ECMP, IS-IS, IS-ISv6, BGP, BGP4+, VRRP, ve VRRP6 protokollerini desteklemektedir. 32.000 mac adres desteği bulunan switchimiz aslına bakarsanız bir kenar switchten çok daha fazlasını ortaya koyarak aslında tam bir omurgadan beklenen özellikleri de sunabilir yetenektedir.
 
Sizlere ilgili switchimizin standart olarak 24 portunun 1 Gbit bakır destekli olarak geldiğinden bahsetmiştik. Eğer isterseniz projelendirme esnasında Huawei tarafında bundle olarak sunulan iki farklı seçenekte de ürün konfigi yapabilmemiz mümkündür. Bu seçenekler arasında başlangıçta 12 portunuzun 2.5 Gbit destekli, 12 portunuzun da 10 Gbit destekli olarak seçebilmenin yanında başlangıçta 24 portunuzun da 10 Gbit destekli olarak seçebilmeniz mümkündür.
 
Switch üzerine takılan 2 adet 1000 watt'lık güç kaynakları sayesinde bakır portlarından 90 watt güce kadar PoE çıkış desteği sağlamaktadır. Switch üzerindeki güç kaynaklarının sağlayabildiği PoE çıkış güçlerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. 


Huawei'in çok bilinmeyen ancak ağ yönetimi açısından da bilgi işlem departmanlarının iş yükünü oldukça kolaylaştıracak SVF desteğine de sahiptir. Huawei'e ait olan SVF (Super Virtual Fabric) konusunda kısaca bilgi vermek gerekirse, SVF lisansı ile yönetimdeki omurga anahtar “ana / parent” anahtar ve kendisine bağlı olan kenar anahtarlarını de “çocuk / child” konumuna geçmektedir. Dolayısı ile kenar anahtar portları aslında omurga anahtarın portları olarak görünmeye ve yönetilmeye başlar. Dolayısı ile yönetim sanki tek bir anahtar ve portları gibi görüntülenir. Kenar anahtarın arızalanması durumunda yapılan değişiklik ile gerekli olan konfiglerin kenar anahtarın üzerine otomatik olarak gönderilmesini, sürüm güncellemelerini de sağlar. Bu sanallaştırma teknoloji ile yönetim kolaylığı da sağlanmış olur. Tanıtımını yapmış olduğumuz yeni seri ürün anahtarımız da ana / parent kabiliyetine de sahiptir. 
 
Arena olarak bizleri sosyal medya hesaplarımızdan, özellikle Linkedin ve Instagram'dan takip etmeniz durumunda geçmişte de olduğu gibi güncel paylaştığımız makale, bilgilendirme ve bizden habere en kısa yoldan erişebilirsiniz. Daha fazla detay ve projeleriniz için huawei@arena.com.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz. En kısa zamanda yeni makaleler ile sizlere ulaştırabilmek adına ekibimiz adına sizlere sağlıklı günler ve bol kazançlar dileriz.  

Paylaş

İçerikle İlişkili Markalar

İçerikle İlgili Çözüm ve Hizmetler

En yeni teknolojik ürünleri en hızlı ve en ucuz maliyetler ve finansal çözümler ile iş ortaklarımıza ve müşterilerimize sunuyoruz.

Diğer Makaleler

#Ekoloji
#Sürdürülebilir Enerji
11 Mart 2024
6 dk
MAKALE

Dünya Sıfır Atık Günü: Dijital Dünya’da Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Makalenin devamını okuyun