MENU
Ara
EN
MAKALE

Siber Güvenlik ve Önemi

#Siber Güvenlik
02 Ocak 2021
3 dk
Bahar Sumeli tarafından hazırlandı
Kaydet
Daha fazlası için kaydır

Siber Güvenlik Kavramı


Günümüz teknoloji çağında ve özellikle yaşamış olduğumuz olağanüstü pandemi süreci ile birlikte, zamanımızın büyük bir bölümünü elektronik ortamlarda geçirmeye başladık. Yalnızca bireysel olarak değil; kamu kuruluşları, özel sektör, kobiler vb. kurumlar da iletişimlerini sanal ortamlar üzerinden gerçekleştirmeye başladılar.

İnternet ortamında geçirilen süre arttıkça “Siber Güvenlik” kavramını da daha çok duyar olduk. Siber güvenlik; elektronik bilgi sistemleri kavramında pek çok farklı alanı kapsamaktadır. Önemli bilgilerimizi tuttuğumuz bilgisayarlar, telefonlar v.b. cihazları kullanırken güvenli hissetmek ve tehditlere karşı verilerimizin korunduğunu bilmek isteriz.  Bu aşamada bireyler olarak kişisel verilerimizin ya da şirketlerin kurumsal devamlılığını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek adına bilgi güvenliğini sağlamak ve olası siber saldırı zararlarını minimuma indirmek için bazı önlemler alınması gerekmektedir. Kısaca; Siber güvenlik kavramı ile günümüzde kullandığımız bütün elektronik cihazları kötü amaçlı saldırılara karşı koruyabiliriz. Bu kavramı elektronik bilgi güvenliği olarak da adlandırabiliriz.


Şirketlerde Siber Saldırı Önlemleri

Siber Güvenlik kavramına bakıldığında ilk olarak akla bilgi güvenliği gelmektedir. Geçmişten günümüze kadar internet kullanımının artmasıyla birlikte siber saldırılar da her geçen gün artmıştır. Siber saldırganlar, her fırsatı değerlendirip spam mesajları göndererek veya başka zayıf halkaları kullanarak bireylere ve şirketlere tehdit olabilecek saldırılar düzenlemeye devam etmişlerdir. Dünya’da Covid-19 salgını ile birlikte genel karantina kısıtlamaları kapsamında şirketler, uzaktan çalışma modeline geçiş yaptılar. Toplantılardan, sunumlara kadar bir çok günlük işleyiş çevrimiçi hale geldi. Bu yeni normalin hızlı ve acele bir şekilde olması bir çok işletmeyi hazırlıksız yakaladı ve bu da bir çok güvenlik açıklarına yol açtı. Hızla değişen dünyada siber saldırılar şirketlerin karlılığını, verimliliğini ve itibarını zedeleyerek büyük zararlara yol açabilmektedir. Covid-19 salgını sonrası yapılan bir çok araştırmaya göre, bu dönemde siber tehditlerde giderek artış gözlemlenmiştir.

Yılın ilk yarısında, tehdit aktörleri tarafından yapılan bu fırsatçı girişimlerin getirdiği zorluklar görüldü ve buna bağlı olarak şirketler bu tehditlere karşı hazırlıklı olmak için; ağ geçitleri, uç nokta çözümleri ve bulut güvenlik çözümleri kullanarak saldırganlara karşı güvenliği sağlamak adına çok katmanlı bir güvenlik stratejisi benimsediler.

Trend Micro Research ekibinin yaptığı bir raporlamaya göre; e-posta saldırıları, Covid-19 ile ilgili tehditler için tespitlerin % 91,5’ini oluşturarak en çok kullanılan giriş noktası olmuştur. Rakamlar Mart ayında artmaya başlamış ve Nisan ayında ise zirveye ulaşmıştır. Gözlemlenen e-postalardan bazıları, sağlık tavsiyeleri veya bağış talepleri olarak görünen e-postaları içermektedir. Bu da gösteriyor ki pandemi döneminde siber saldırı örgütleri çeşitli tuzaklar kurarak salgını bir fırsat olarak kullandı.

2020’nin ilk yarısında engellenen tehditlerin toplam sayısı tehdit manzarasını ortaya koymaktadır.

2020’nin ilk yarısında engellenen tehdit sayısı

Trend Micro Zero Day Initiative ekibi, 2020’nin ilk yarısı için toplam 786 tavsiye yayınlamış ve bu 2019’un ikinci yarısındaki rakamlara göre % 74 arttığı gözlemlenmiştir.

Trend Micro Research ekibinin yaptığı bir başka araştırmaya göre; aşağıdaki şemada da görebileceğiniz gibi engellenen e-posta tehditlerinin, kötü amaçlı dosyaların ve kötü amaçlı URL’lerin sayısında yılın ilk çeyreğinden ikinci çeyreğine kadar raporlanan artışı göstermektedir.

Bütün bu araştırmalar ve sonuçlar gösteriyor ki siber saldırılar bütün olumsuz koşulları ve zayıf  noktaları kullanarak bir şekilde bireylere, şirketelere ve kurumlara maddi, manevi zarar vermeyi amaçlıyor. Bu dönemde şirketler klasik yöntemler ile bilinen tehditlere karşı önlemler alsa da bilinmeyen gelişmiş tehditlere karşı savunmasız kalabilirler. Böyle durumlarda savunmasız kalmamak ve maksimum seviyede güvenlik sağlayabilmek için şirketler güvenlik yazılımları ile süreçlerini destekleyebilirler.


Siber Güvenlik Tehditlerine Karşı Bulut Bilişiminin Önemi

Son yıllarda veri saklama konusunda donanım ve fiziksel mekanlardan bağımsız erişim sağlayan bulut bilişim teknolojisi gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bulut bilişim teknolojisinin yaygınlaşması ile birlikte iş akışlarında maliyet tasarrufu, erişim hızı, esneklik, verimlilik ve  performans alanlarında pek çok avantaj sağlanmaktadır. Örneğin; mobilite gerekliliğinin arttığı her yerden erişimin daha fazla  önem kazandığı bugünlerde nerede olursanız olun yüksek verimlilikle bulut sistemleri üzerinde iş akışları kolayca sürdürülebilmektedir. Kullandığın kadar öde felsefesi ile çalışan bulut bilişim sistemleri sayesinde maliyet tasarrufu gerçekleştirerek hangi kaynakların ne ölçüde kullanıldığı da kolayca raporlanabilmektedir.  Bütün bu avantajlar ile birlikte Bulut Sistemlerinin en az seviyede risk ve en yüksek performans ile sürdürülebilirliğini sağlamak için bulut güvenlik çözümleri ile koruma altına alınmaları önemlidir.

Bu dönemde varılan sonuca göre en çok e-posta tarafında tehditler ile karşılaşıldığı için Arena olarak distribütörü olduğumuz  Trend Micro markasının e-posta bulut güvenlik çözümleri olan E-mail security Standart, E-mail Security Advanced ve Cloud App Secuirty ile güvenlik önlemlerinizi maksimum seviyede arttırabilirsiniz.

Bulut servislerimiz ve bulut güvenlik çözümlerimiz ile ilgili daha detaylı bilgiye www.bulutum.com sayfasından ulaşabilirsiniz.

Paylaş

İçerikle İlgili Çözüm ve Hizmetler

En yeni teknolojik ürünleri en hızlı ve en ucuz maliyetler ve finansal çözümler ile iş ortaklarımıza ve müşterilerimize sunuyoruz.

Bulutum.com

Geleceği birlikte tasarlayalım, Arena farkıyla yarının dünyasında işinizi şimdiden bulutların üzerine taşıyalım.
Çözümü İnceleyin

Diğer Makaleler

#Ekoloji
#Sürdürülebilir Enerji
11 Mart 2024
6 dk
MAKALE

Dünya Sıfır Atık Günü: Dijital Dünya’da Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Makalenin devamını okuyun